Blijvend leren over digitalisering: 15e leergang digitale transitie

Wat je rol ook is als rijksambtenaar, digitalisering kom je overal tegen. Moduleleider van de leergang Digitale transitie Titus Mars zegt dan ook niet voor niets na zijn 15e leergang bij VWS: ‘Op naar de volgende 15!’. Lees over zijn ervaring en zijn ambitie om de overheid te vernieuwen en verbeteren. En wat is jouw ambitie?

Kennis en inzicht over digitalisering

RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) bestaat sinds 2017. "Al vanaf het eerste uur klopte VWS bij ons aan voor onze diensten", vertelt moduleleider Titus Mars. "Dat maakt dat we via RADIO in samenwerking met het Leer- en Ontwikkelplein (LO-plein), bijna 250 VWS-collega’s geholpen hebben met kennis en inzicht over de dynamieken van digitalisering. Dit zijn 15 leergangen in totaal." Naast deze leergang biedt RADIO samen met het LO-plein bijvoorbeeld ook een masterclass over big data en AI aan. Kijk onderaan dit artikel voor meer informatie over RADIO en het LO-plein.

Beeld: ©RADIO & LO-plein / Rijksorganisatie ODI
Van links naar rechts: Ronald van den Hoogen, Titus Mars en Lisette Otto

Titus, waarom is het zo belangrijk om aan kennis van digitalisering te blijven werken?

"Als overheid moeten we mee met de veranderingen in de maatschappij. Dat gaat niet vanzelf. We hebben grote stappen te zetten en die beginnen bij de kennis, inzicht en vaardigheden van iedere individuele medewerker. Bij RADIO experimenteren we zelf volop met manieren om ons werk zo goed mogelijk te doen. Eén van de lessen aan de deelnemers is dan ook: experimenteer! Alleen zo blijf je in ontwikkeling. De technologieën en nieuwe mogelijkheden volgen elkaar in rap tempo op en de echte effecten krijg je alleen door dingen uit te proberen en zo praktische te evalueren. Het is dan ook mijn ambitie om zoveel mogelijk rijksambtenaren daar bewust van te maken."

Kun je meer vertellen over deze leergang?

"Voor deze leergang bij VWS focussen op de digitale transitie in de zorg, we maken onze leergangen immers op maat. Dat doen we met veel uiteenlopende gastdocenten. Bijvoorbeeld Saskia Haitjema van UMC Utrecht (UMCU). Zij vertelde al 14 keer hoe het UMCU werkt aan het inzetten van data om patiënten beter en effectiever te behandelen. In die paar jaar heeft het UMCU daar enorm veel van geleerd. Leerzaam, want dat inspireert overheidsmedewerkers hoe ook zij met data slimmer kunnen werken en meer impact kunnen maken."

Als je terugdenkt aan de afgelopen 15 leergangen, waar ben je dan trots op?

"Dan denk ik meteen aan de coronapandemie. Een week nadat we allemaal thuis moesten werken, zou er een nieuwe leergang starten. Iedereen zat nog met de handen in het haar: hoe gaan we dit doen? Maar we konden een leergang over digitale transitie natuurlijk niet afzeggen door gebrek aan digitale wendbaarheid. In een mum van tijd toverden we de leergang om in een gedegen online variant. En inmiddels is de leergang hybride om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van de groep. Die wendbaarheid vind ik mooi, en de manier waarop we zelf het goede voorbeeld geven. Daarom zeg ik met trots: op naar de volgende 15 leergangen!"

Titus in het zonnetje

Op donderdag 20 juni was de laatste cursusdag van de 15e leergang Digitale transitie. We verrasten Titus, want dankzij hem maken we al ruim 7 jaar collega’s blij met meer kennis over digitalisering. Dankjewel Titus voor je aanstekelijke energie en inzet!

Cursist en biomedisch informatiespecialist Sayhoun Ostowar:

‘Deze leergang biedt belangrijke inzichten over de complexiteit van de overheidspositie in de maatschappij en hoe we daarin als ambtenaren met innovatie om kunnen gaan. Titus daagt ons uit tot nadenken, discussie en samenwerken. Zo komen we samen tot verrassende invalshoeken die een nieuw perspectief bieden op de uitdagingen waar we gezamenlijk voor staan. Ik had de leergang voor geen goud willen missen.’

Over samenwerking LO-plein en RADIO

Heb jij ook de ambitie om meer te leren over digitalisering? Het LO-plein is het expertisecentrum voor leren en ontwikkelen voor OCW, SZW en VWS. RADIO helpt met trainingen op maat teams en medewerkers binnen de overheid zich te ontwikkelen op het gebied van digitalisering. Door de samenwerking tussen LO-plein en RADIO kunnen we elk jaar cursussen op maat aanbieden bij de drie ministeries. Een grote groep medewerkers leert en ontwikkelt zich zo verder rondom digitalisering en de invloed die dit heeft op hun werk bij de overheid. 

Dit najaar start de 16e leergang digitale transitie voor VWS. Voor meer informatie en inschrijven kijk in het Opleidingspaspoort