Praktijkgerichte aanpak in beleid

Praktijkverhalen

In de wereld van beleidsvorming en inspectie van OCW, SZW en VWS is een Open Multi Stakeholder Beleidsaanpak (OMSBO) belangrijk. Met een focus op praktijkgerichte benaderingen, combineert het Leer- en Ontwikkelplein wetenschappelijke inzichten, praktijkkennis en innovatieve opleidingen om de rijksambtenaren van OCW, SZW en VWS te ondersteunen bij het vormgeven van beleidsprocessen waarbij de samenleving op brede schaal wordt betrokken.

Een overzicht van enkele initiatieven van het Leer- en Ontwikkelplein

In juni 2023 speelde het Leer- en Ontwikkelplein een actieve rol op de SZW-managementconferentie met workshops als 'Do's en Don'ts van Design Thinking' en 'Manager-Medewerkersgesprek over Open Multi Stakeholder Beleidsontwikkeling'. 
Voorbeelden variëren van het ontwikkelen van toekomstvisies en het inzetten van ontwerpmethoden zoals de 7-cirkelmethode, tot het begeleiden van sessies over milieuduurzaamheid en persoonsgebonden budgetten 

Binnen inspectieprocessen heeft het Leer- en Ontwikkelplein bijgedragen aan versnellingskamersessies over onderwerpen als boeterapporten en verplichtingen in bouwprocesbepalingen en werkdruk in het voortgezet onderwijs

Met het oog op de toenemende pensionering van ervaren professionals, heeft het Leer- en Ontwikkelplein geanticipeerd op de behoefte aan kennisoverdracht. Door middel van wetenschappelijke methoden en praktische sessies, zoals het expliciet maken van 'tacit' vaardigheidskennis, draagt het bij aan het behoud van waardevolle kennis binnen organisaties.

Het Leer- en Ontwikkelplein is een dynamisch platform dat met diverse initiatieven en een praktijkgerichte aanpak bijdraagt aan het creëren van een effectief, breed beleid in een snel veranderende samenleving. Mooi om toe te passen in het werkveld.