De Toekomstkrant: 'Leren van de toekomst 2033'

Welke ontwikkelingen staan ons te wachten? In deze publicatie lees je interviews met experts die vanuit hun expertise het jaar 2033 schetsen. De publicatie is niet digitaal toegankelijk. Daarom staan de introductie van de publicatie en de links naar de webartikelen uit de publicatie direct onder de downloadlink.

Disclaimer: Deze krant bevat geen officiële visies van de ministeries van SZW, VWS en OCW. Aan de inhoud van deze krant kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. De teksten in de persoonlijke vraaggesprekken geven de meningen van de ondervraagden weer en zijn volledig door hun geautoriseerd.

Welkom in 2033!

Waarom deze Toekomstkrant?

‘Er is een prachtige scene in de film ‘Lawrence of Arabia’ die een typische reactie laat ziet van mensen die te maken krijgen met een onzekere situatie.’ Zo begint de inmiddels overleden toekomstgoeroe Kees van der Heijden, zijn klassieke boek uit 2002. In dat boek met de titel Het zesde zintuig: het versnellen van het leren van organisaties door middel van scenario’s vertelt hij hoe Lawrence en een andere reiziger in de woestijn aan het rusten zijn terwijl een kleine stip aan de horizon zichtbaar wordt.

Stip

Die stip lijkt nog ver weg maar ze weten niet wat er gaat gebeuren. Ze kijken en wachten, blijven kijken en wachten. Er komt een man langzaam dichterbij. Nog steeds weten ze niet wat er gaat gebeuren. Uiteindelijk verwacht de medereiziger van Lawrence dat er iets gevaarlijks gaat gebeuren, trekt zijn revolver en schiet de man dood. Niets is gedaan om het mysterie van de naderende persoon te verkennen. Slechts een angstige impuls op een eigen gedachte bepaalt de handeling.

2033

Het is 2033 en we hebben inmiddels de eerste 3 decennia van de 21ste eeuw erop zitten. Die begon met het jaar 2000 dat destijds voor vele sciencefictionschrijvers en andere toekomstverkenners werd verheven tot een scheuring in de tijd. Veel is er gebeurd na de eeuwwisseling. Nieuwe presidenten, nieuwe parlementen, nieuwe modetrends, nieuwe technologie en ga zo maar door.

Wetmatigheid

We constateren daarbij dat een wetmatigheid nog steeds blijft gelden: de problemen van vandaag zijn de oplossingen van gisteren. Zo hebben de huidige problemen in 2033 ook te maken met de keuzes die jaren terug zijn gemaakt, gecombineerd met technologische- en talloze andere ontwikkelingen.

Deze krant

Als wij met onze kennis van nu mensen enkele jaren eerder hadden kunnen informeren, wat hadden we ze dan verteld? Die vraag stelt de redactie zich regelmatig. En daarmee komen we op het doel van deze krant: de toekomst dichterbij brengen. Kunnen we leren van de toekomst door ons in te leven in de wereld die nog voor ons ligt? En andersom: hoe bepaalt ons huidige gedrag de toekomst?

Toekomst

Wij kiezen ervoor die toekomst tot leven te brengen waarbij we mensen willen helpen zich bewust te worden van de consequenties van hun gedrag en keuzes. Door terug te redeneren vanuit de toekomst naar het heden worden kansen, keuzemogelijkheden en daarmee verbonden dilemma’s scherper.

Doel

Tegelijkertijd is de redactie zich terdege bewust van de paradox: enerzijds is kennis over de toekomst nodig om beslissingen te nemen, anderzijds kan die kennis nooit volledig worden verkregen. Toch helpt het mogelijke toekomsten in beeld te brengen om gevoel te krijgen over het effect van ons handelen.

Met dank aan iedereen die zich vanuit de toekomst heeft laten interviewen.

Links naar de artikelen

Artikel 1: Wie leeft er tegenwoordig niet in de Metaverse?

Artikel 2: Pas toen ChatGPT kwam, werden we wakker

Artikel 3: De pandemie van 2025 hadden we kunnen voorkomen

Artikel 4: Wat de Nederlandse overheid leert van Taiwan

Artikel 5: "Frustraties zijn de bron van alle ellende in de wereld"

Artikel 6: Nederland stelt niet veel meer voor

Artikel 7: Behoud écht menselijk zorgcontact!